Az 1. Épületgépész vitorláskupa versenyen minden elem képviselte magát.

Remek szórakozás, emellett kiváló lehetőség szakmai, üzleti és emberi kapcsolatok elmélyítésére – első alkalommal került megrendezése az Épületgépész Vitorláskupa.

2022. szeptember 3-án ellepték a balatonkenesei Balatonfői Yacht Club kikötőjét a hazai épületgépész szakma vitorlázói. Meglepően nagy és színes mezőny alakult ki épületgépész és vitorlázóktól vegyes csapatokból, hiszen 38 hajó nevezett a versenyre.

A Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség együttműködésével létrejövő vitorlásversenyen nem csupán egy sportrendezvény, adottságainál fogva egy szakmai társadalmi esemény is. A kapcsolatok építése, a sport sajátosságaiból adódóan biztosított: ha szélcsend van, akkor a hajókon a nyugodt beszélgetésekkel, ha nagyon erős szél van, akkor a közös küzdelemben. A vitorlásverseny jó alkalom, hogy az épületgépészek bebizonyítsák: nemcsak a beltérben, hanem a természetben is tudnak bánni a levegővel és a vízzel.
A Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség együttműködésével létrejövő vitorlásversenyen nem csupán egy sportrendezvény, adottságainál fogva egy szakmai társadalmi esemény is. A kapcsolatok építése, a sport sajátosságaiból adódóan biztosított: ha szélcsend van, akkor a hajókon a nyugodt beszélgetésekkel, ha nagyon erős szél van, akkor a közös küzdelemben. A vitorlásverseny jó alkalom, hogy az épületgépészek bebizonyítsák: nemcsak a beltérben, hanem a természetben is tudnak bánni a levegővel és a vízzel.

„Az épületgépészetben a szeptember már főszezonnak számít, szerettük volna az épületgépész szakma szereplőit összehozni egy kötetlen, sportos és szórakoztató rendezvényen, mielőtt a nyári szabadságok után mindenki beleveti magát a munkába. Várakozáson felül siker, hogy gyártók, kereskedők, kivitelezők és mérnökök egyaránt képviselték magukat és nem csak szakmai szemmel nézve volt nagyon erős a mezőny, szerencsére szakmától független vitorlás csapatok is versenybe szálltak!” – meséli Fülöp Ildikó főszervező, aki a vízen a Merkapt Sailing Team hajóját, szárazföldi életben pedig egy épületgépész céget kormányoz.

A vitorláskupa nyilvános versenyként került meghirdetésre, nem kizárólag a szakma szereplői nevezhettek, hiszen a rendezők célja a szakmai és szakmán kívüli ismeretségek erősítése, emberi és üzleti kapcsolatok építése, az épületgépész szakma ismertségének és elismertségének növelése. Más oldalról tekintve, egy szakmai jellegű verseny többeket képes megismertetni a vitorlás sporttal és népszerűsíti a Magyar Tengert. A versenyre kevésbé tapasztalt versenyzők is jelentkezhettek, akik hajó vagy összeszokott legénység nélkül érkeztek. A verseny szellemiségéhez hűen csapatok és mancsaftok egymásra találására, vegyes és színes társulások összeállítására a helyszínen is kínálkozott alkalom.

A versenyt gyenge, szélcsendes idő kísérte, most a türelem, figyelem és taktika vezetett sikerre. Napenergiából nem volt hiány, napelemes cégek és igazi nyári kánikula várta az érkezőket. A levegő képviseletében több klíma- és légtechnikai cég csapata is elindult a versenyen, végül az abszolút győztesként a víz erejével, a BWT Aqateam Luna X35 hajója ért leggyorsabban a célba.

A helyezetteket hat értékelési csoportban, a Yardstick csoportokon kívül a Magyar Criuser és Nautic osztályokban is díjazták. A verseny érdekessége és külön is díjazásra kerültek a női kormányossal versenyző csapatok, mint ahogyan a vitorlás sportban, úgy ez az épületgépész szakmában is ritkaságnak számít. Az egyedi érmeket és a páratlan balatoni trófeákat Berecz Zsombor olimpiai ezüstérmes, Európa és Világbajnok vitorlázónk adta át, ami minden díjazott számára hatalmas megtiszteltetés volt!

A kikötő igazi nyári fesztiválhangulatot hozott, hiszen voltak bográcsos és vaslapon sült ételek, csapolt kézműves kraft sörök, tisztított vízből készült frissítők. A rendezvény teret engedett a vállalkozások, cégek számára, hogy ügyességi feldatokkal és játékos vetélkedőkkel hívják fel magukra a résztvevők figyelmét, a versenyző csapatok pedig a parton is növelhették győzelmi esélyeiket. A díjátadást követő esti programok remek szórakozás kínáltak, a színpadon dübörgött a rockandroll Tom White and the Mad Circus fergeteges előadásában, a közönség önfeledten táncolhatott a holdvilágos balatoni éjszakában.

A vitorlásversenyeket látott, profi csapatok visszajelzései alapján, az épületgépészek az egyik leizgalmasabb, programokban gazdag, színes és szórakoztató eseményt varázsolták a balatoni regatták sorába. Többek véleménye szerint ezt a sikert megismételni nehéz lesz, ezért a szervezők 2023-ban új ötleteikkel tervezik felülmúlni a különleges vitorlásversenyt.
Az épületgépészet, az energiatakarékos és környezetbarát műszaki megoldások iránt megnövekedett érdeklődés és kereslet miatt, várhatóan az egyik húzó építőipari ágazat lehet a jövőben. Biztosan jövőre is nagy érdeklődés övezi majd a szakmát és remélhetően az épületgépészek legújabb eseményét is, ahol a kötetlen program, a közös élmény remek lehetőséget teremt szélesíteni a kapcsolatokat, új ismeretségekre, bartáságokra szert tenni, együttműködéseket megalapozni, elmélyíteni.

A 2. Épületgépész és közmű vitorláskupa tervezett időpontja: 2023. szeptember 09.

Érdemes a következő eseményhez mielőbb csatlakozni és nyomon követni a verseny honlapját, ahol az eredmények, képek és videók megtekinthetők.

www.sportagvalaszto.hu/vitorlaskupa